{"id":133,"date":"2023-11-13T20:23:51","date_gmt":"2023-11-13T20:23:51","guid":{"rendered":"https:\/\/www.zaliuomene.lt\/?p=133"},"modified":"2024-01-06T19:26:49","modified_gmt":"2024-01-06T19:26:49","slug":"virskinimas-sveikatos-pagrindas","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.zaliuomene.lt\/virskinimas-sveikatos-pagrindas\/","title":{"rendered":"Vir\u0161kinimas – sveikatos pagrindas"},"content":{"rendered":"\n

\u201eJoki\u0173 vaist\u0173 <\/strong>nereikia <\/strong>\u017emogui, kuris atid\u017eiai laikosi mitybos gairi\u0173<\/strong>. Bet <\/strong>tam kas nesilaiko dietos princip\u0173, nepad\u0117<\/strong>s net <\/strong>\u0161imtai vaist\u0173.\u201d <\/strong>– posakis Ajurvedos medicinoje<\/p>\n\n\n\n

Kod\u0117<\/strong>l vir<\/strong>\u0161<\/strong>kinimas yra svarbus?<\/strong><\/strong><\/p>\n\n\n\n

Vir\u0161kinimas yra svarbus, nes m\u016bs\u0173 organizmui reikia maistini\u0173 med\u017eiag\u0173 gaunam\u0173 i\u0161 maisto ir g\u0117rim\u0173, kad jis tinkamai veikt\u0173 ir i\u0161likt\u0173 sveikas. Tai baltymai, riebalai, angliavandeniai, vitaminai, mineralai ir vanduo. Vir\u0161kinimo sistema skaido maistines med\u017eiagas \u012f pakankamai ma\u017eas dalis, kad organizmas gal\u0117t\u0173 \u012fsisavinti ir panaudoti energijai, augimui ir l\u0105steli\u0173 atstatymui.
Vir\u0161kinimo sistema daro daug daugiau nei tik apdoroja maistines med\u017eiagas. M\u016bs\u0173 vir\u0161kinimo traktas bendrauja su likusiu m\u016bs\u0173 k\u016bnu, o \u017earnyno sveikata turi did\u017eiul\u012f poveik\u012f m\u016bs\u0173 bendrai savijautai! Did\u017eioji dalis serotonino, hormono, reguliuojan\u010dio tokius dalykus kaip nuotaika ir miegas, gaminama \u017earnyne. Taigi, svarbu palaikyti sveik\u0105 vir\u0161kinimo sistem\u0105, jei norite jaustis laimingi, energingi ir gerai pails\u0117j\u0119.<\/p>\n\n\n\n

Tradicini\u0173 medicin\u0173 paslaptys<\/strong><\/strong><\/p>\n\n\n\n

Anot senov\u0117s medicin\u0173, kaip Ajurveda ir Tradicin\u0117 kinie\u010di\u0173 medicina, stiprus vir\u0161kinimas yra geros sveikatos raktas.<\/p>\n\n\n\n

Pagal Ayurved\u0105 esant netinkamam vir\u0161kinimui organizme kaupiasi toksinai ir tai yra pagrindin\u0117 daugelio lig\u0173 prie\u017eastis. Sakoma, kad m\u016bs\u0173 skrandis, m\u016bs\u0173 vir\u0161kinimo sistema yra m\u016bs\u0173 k\u016bno \u0161aknis. Jei \u0161aknis stipri, viskas tvarkoje. Jei m\u016bs\u0173 vir\u0161kinimas sutrikdytas, gali i\u0161sivystyti ligos. Ajurvedoje organizmo funkcijas sud\u0117liojo \u012f tris pagrindinius gyvybinius principus \u2013 do\u0161as, Vata (oras+eteris elementai) – Pitta (ugnis+vanduo elementai) -Kapcha (vanduo+\u017eem\u0117 elementai).  Kiekvienas turi visas tris do\u0161as savo k\u016bne, ta\u010diau vien\u0105 ar kartais dvi vyraujan\u010dias do\u0161as. Kai viena do\u0161a i\u0161eina i\u0161 pusiausvyros, tai gali sukelti sveikatos problem\u0173. Pitta yra atsakinga u\u017e vir\u0161kinim\u0105 ir k\u016bno energij\u0105. Taigi Pitta dosha yra susijusi su \u201cagni\u201d arba vir\u0161kinimo ugnimi, o tai yra geros sveikatos vart\u0173 sargas. Esant netinkamam vir\u0161kinimui, organizme kaupiasi toksinai.<\/p>\n\n\n\n

Pagal Tradicin\u0119 kinie\u010di\u0173 medicin\u0105, suvartot\u0105 maist\u0105 i\u0161 prad\u017ei\u0173 apdoroja skrand\u017eio organ\u0173- meridianas, kur maistas \u201ebrandinamas\u201c arba suskaidomas \u012f naudingus ir atliek\u0173 komponentus. I\u0161 j\u0173 naudingos dalys nukreipiamos auk\u0161tyn \u012f blu\u017enies organ\u0173-meridian\u0173 sistem\u0105, kur jos paver\u010diamos maistin\u0117mis med\u017eiagomis, energija (Qi), krauju ir skys\u010diais, kuri\u0173 reikia organizmui. Tuo tarpu atliekos nukreipiamos \u017eemyn \u012f plon\u0105j\u0105 \u017earn\u0105 ir galiausiai \u012f stor\u0105j\u0105 \u017earn\u0105, kad pasi\u0161alint\u0173 i\u0161 m\u016bs\u0173 organi\u017emo. Paskutin\u0117je vir\u0161kinimo proceso dalyje plonosios \u017earnos organ\u0173-meridian\u0173 sistema t\u0119sia skrandyje prad\u0117to maisto skaidym\u0105 ir visas naudingas med\u017eiagas nukreipia \u012f blu\u017en\u012f transformuoti ir paskirstyti, o atliekas \u012f stor\u0105j\u0105 \u017earn\u0105, kad pasi\u0161alint\u0173. Jei \u0161i\u0173 organ\u0173 meridianai n\u0117ra subalansuoti, gali atsirasti \u017earnyno problem\u0173 bei kiti sveikatos sutrikimai.<\/p>\n\n\n\n

\u0160iuolaikin\u0117 medicinos pasteb\u0117jimai<\/strong><\/strong><\/p>\n\n\n\n

\u0160iuolaikinis mokslas vienbalsiai tvirtina, kad vir\u0161kinimas yra svarbus norint suskaidyti maist\u0105 \u012f maistines med\u017eiagas, kurias organizmas naudoja energijai, augimui ir l\u0105steli\u0173 atstatymui. Nervai ir hormonai padeda kontroliuoti vir\u0161kinimo proces\u0105.<\/p>\n\n\n\n

Kaip ra\u0161o Elizabeth Rajan, M.D – \u201cVir<\/em>\u0161<\/em>kinimo laikas skirtingiems asmenims ir vyrams bei moterims skiriasi. Pavalgius, praeina ma<\/em>\u017e<\/em>daug nuo <\/em>\u0161e\u0161i\u0173 iki a\u0161tuoni\u0173 valand\u0173, kol maistas keliauja pro skrand\u012f <\/em>ir plon<\/em>\u0105j\u0105 \u017earn\u0105. Tada maistas patenka \u012f stor\u0105j\u0105 \u017earn\u0105, tolimesniam vir\u0161kinamui, kur absorbuojamas vanduo ir galiausiai pa\u0161<\/em>alinamas nesuvir<\/em>\u0161kintas maistas. Maistui pereiti per vis\u0105 <\/em>gaubtin<\/em>\u0119 \u017earn\u0105 reikia ma\u017edaug 36 valand\u0173<\/em>. Apibendrinant, visas procesas <\/em>\u2013 nuo <\/em>\u200b\u200bmaisto nurijimo iki to momento, kai jis palieka k\u016bn\u0105 i\u0161matomis \u2013 trunka nuo dviej\u0173 iki penki\u0173 <\/em>dien<\/em>\u0173<\/em>, priklausomai nuo <\/em>\u017emogaus.\u201d<\/em><\/p>\n\n\n\n

Kur ir kaip reik\u0117t\u0173 prad\u0117ti?<\/strong><\/strong><\/p>\n\n\n\n

1. Kasdien gerkite vandens. Vengti gerti \u0161alt\u0105 vanden\u012f, ypa\u010d pavalgius, nes tai slopin\u0105 vir\u0161kinim\u0105.<\/p>\n\n\n\n

2. Rinkit\u0117s sezonin\u012f maist\u0105. Patartina valgyti \u0161armin\u012f, \u0161vie\u017eiai pagamint\u0105 maist\u0105. Jis bus grei\u010diau suvir\u0161kinamas ir \u012fsisavinamas, bei gausite daugiau maisting\u0173 med\u017eiag\u0173.<\/p>\n\n\n\n

3. Valgykite reguliariai, bet ne per da\u017enai, 3-4 kartus per dien\u0105. Tarp dviej\u0173 valgym\u0173 patartina bent 4 valand\u0173 pertrauka (i\u0161imtys yra vaikai, seni ir sergantys \u017emon\u0117s). Kasdien stenkit\u0117s valgyti tuo pa\u010diu dienos metu pusry\u010dius, pietus ir vakarien\u0119. Valgykite l\u0117tai.<\/p>\n\n\n\n

4. Valgykite tinkam\u0105 maist\u0105 tinkamu laiku. Dienos viduryje valgykite gausiau ir sunkiau vir\u0161kinam\u0105 maist\u0105, o vakare \u2013 lengvesn\u012f, lengvai vir\u0161kinam\u0105 maist\u0105. Prie\u0161 mieg\u0105 valgykite ma\u017eiausiai prie\u0161 3 val.<\/p>\n\n\n\n

5. Nepersivalgykite. \u201eReik\u0117t\u0173 pus\u0119 skrand\u017eio u\u017epildyti maistu ir ketvirtadal\u012f palikite vandeniui ir ketvirtadal\u012f oro jud\u0117jimui.\u201d – Ayurvedos posakis<\/em><\/p>\n\n\n\n

6. Reguliariai mank\u0161tinkit\u0117s.<\/p>\n\n\n\n

7. Pagardinkite maist\u0105 \u012fvairiais prieskoniais, kad skatint\u0173 vir\u0161kinim\u0105.<\/p>\n\n\n\n

Papras\u010d<\/strong>iausias ir naturaliausias b<\/strong>\u016b<\/strong>das <\/strong>kaip pagerinti vir\u0161kinim\u0105, naudojant t\u016bkstantme\u010diais patikrintus prieskonius<\/strong><\/strong><\/p>\n\n\n\n

    \n
  1. Imbieras<\/li>\n\n\n\n
  2. O\u017erag\u0117<\/li>\n\n\n\n
  3. Kardamonas<\/li>\n\n\n\n
  4. Ciber\u017eol\u0117<\/li>\n\n\n\n
  5. Gvazdik\u0117lis<\/li>\n\n\n\n
  6. Cinamonas<\/li>\n\n\n\n
  7. Amla (Indijos lapainio vaisius)<\/li>\n\n\n\n
  8. Kalendra<\/li>\n\n\n\n
  9. Kuminas<\/li>\n\n\n\n
  10. Pankolis<\/li>\n<\/ol>\n\n\n\n

    1. <\/em><\/strong>Imbieras <\/em><\/strong>– <\/em><\/strong>\u0161vie\u017eia \u0161aknis<\/em><\/strong><\/em><\/strong><\/p>\n\n\n\n

    Imbiero \u0161aknis yra vienas i\u0161 sveikiausi\u0173 produkt\u0173. D\u0117l daugyb\u0117s jame esan\u010di\u0173 eterini\u0173 aliej\u0173 jis ne tik nuostabaus bei intensyvaus skonio, bet labai naudingas m\u016bs\u0173 organizmui. \u0160vie\u017eias imbieras turi apetit\u0105 keliant\u012f poveik\u012f, skatina vir\u0161kinim\u0105, padeda pasi\u0161alinti toksinams, padidindama cirkuliacij\u0105 organizme, padeda nuo pykinimo ir yra lengva vidurius laisvinantis priemon\u0117.<\/p>\n\n\n\n

    Receptai:<\/em><\/em><\/p>\n\n\n\n

      \n
    • Supjaustyti \u0161vie\u017ei\u0105 imbier\u0105, pa\u0161lakstyti citrinos sultimis ir \u012fd\u0117ti \u017eiupsnel\u012f Himalaj\u0173 druskos, suvalgyti prie\u0161 pietus 10-15 min. Tai, kaip teigiama, skatina vir\u0161kinim\u0105 ir padeda \u012fsisavinti maistines med\u017eiagas.<\/li>\n\n\n\n
    • Labai smulkiai (iki ko\u0161el\u0117s konsistencijos) sutarkuoti \u0161vie\u017eio imbiero 1 arbatin\u012f \u0161auk\u0161tel\u012f, prid\u0117ti \u017eiupsnel\u012f Himalaj\u0173 druskos ir la\u0161el\u012f aliejaus, suvalgyti 10-15 min. prie\u0161 pietus. Tai skatina vir\u0161kinim\u0105.<\/li>\n<\/ul>\n\n\n\n

      Imbieras – milteliai<\/em><\/strong><\/em><\/strong><\/p>\n\n\n\n

      Padeda vir\u0161kinimui, gerina apetit\u0105, mal\u0161ina skrand\u017eio sutrikimus, palaiko s\u0105nari\u0173 ir kv\u0117pavimo sistemos sveikat\u0105. D\u017eiovinti imbiero milteliai naudojami kaip prieskonis gaminant maist\u0105. Jis taip pat puikiai dera su kitais prieskoniais, tokiais kaip ciber\u017eol\u0117, kajenas, kmynai, kalendra, pankolis ir cinamonas. D\u017eiovinto imbiero milteliai naudojami pada\u017eams, kariams, marinatams, tro\u0161kiniams ir kt. D\u017eiovinto imbiero milteliai taip pat naudojami arbatai ruo\u0161ti.<\/p>\n\n\n\n

      Pastaba*<\/p>\n\n\n\n

      Imbieras yra saugu vartoti, ta\u010diau nepatariama vartoti didesnes 5 gram\u0173 dozes per dien\u0105. Nepatariama da\u017enai vartoti d\u017eiovinto imbiero vasaros metu.<\/p>\n\n\n\n

      2. Vaistin\u0117s o\u017erag\u0117 s\u0117klos<\/em><\/strong><\/em><\/strong><\/p>\n\n\n\n

      Vaistin\u0117 o\u017erag\u0117 ilg\u0105 laik\u0105 \u017einoma Ajurvedos ir Tradicin\u0117je kinie\u010di\u0173 medicinoje ir naudojama vir\u0161kinimo gerinimui ir kaip bendras tonikas med\u017eiag\u0173 apykaitai ir sveikatai gerinti.<\/p>\n\n\n\n

      O\u017erag\u0117s s\u0117<\/em>klos arbata<\/em><\/em><\/p>\n\n\n\n

      1 arbatin\u012f \u0161auk\u0161tel\u012f o\u017erag\u0117s s\u0117kl\u0173 pamerkite \u012f puodel\u012f kar\u0161to vandens 5-10 minu\u010di\u0173.<\/p>\n\n\n\n

      D\u0117l \u0161ildan\u010dios prigimties ir kartaus skonio \u0161i s\u0117kla puikiai \u017eadina apetit\u0105 ir padeda vir\u0161kinti, nes stiprina centrin\u0119 vir\u0161kinimo \u201cugn\u012f\u201d. I\u0161g\u0117rus arbat\u0105 s\u0117klos gali b\u016bti suvalgomos, taip o\u017erag\u0117 gali apsaugti organizm\u0105 nuo cholesterolio \u012fsisavinimo.<\/p>\n\n\n\n

      3. <\/em><\/strong>Kardamonas<\/em><\/strong><\/em><\/strong><\/p>\n\n\n\n

      Taigi, kam tinka kardamonas? \u0160ildantis ir detoksikuojantis kardamono poveikis padeda suma\u017einti toksin\u0173 kaupim\u0105si organizme.
      Tyrimais \u012frodyta, kad kardamonas ma\u017eina vir\u0161kinimo sutrikimus, duj\u0173 susidarym\u0105 ir pilvo p\u016btim\u0105, skatindamas vir\u0161kinimo ferment\u0173 sekrecij\u0105.
      Artimuosiuose Rytuose kava da\u017enai verdama su kardamonu, ne tik siekiant kompensuoti neigiam\u0105 r\u016bg\u0161tin\u0117s kavos poveik\u012f, kardamonas taip pat suteikia kavai ger\u0105 skon\u012f.<\/p>\n\n\n\n

      Pilvo p<\/em>\u016btimui, apsinuodijimas maistu:<\/em><\/u><\/em><\/p>\n\n\n\n

      Kardamono milteliai, Himalaj\u0173 druska ir Imbiero milteliai – imti vienod\u0105 kiek\u012f kiekvieno,  sumai\u0161yti.
      Vartoti 1-2 gramus du kartus per dien\u0105 u\u017egeriant \u0161iltu vandeniu. Tai suma\u017eins duj\u0173 i\u0161siskirym\u0105, pilvo p\u016btim\u0105 bei pad\u0117s apsinuodijus maistu.<\/p>\n\n\n\n

      4. Ciber\u017eol\u0117<\/em><\/strong><\/em><\/strong><\/p>\n\n\n\n

      Auksin\u0117 ciber\u017eol\u0117s \u0161aknis buvo naudojama \u0161imtme\u010dius visoje Azijoje, siekiant palaikyti sveikat\u0105. Ji turi ypating\u0105 giminingum\u0105 kraujui, tod\u0117l gali perduoti savo galing\u0105 naud\u0105 sveikatai \u012fvairioms sistemoms ir funkcijoms \u017emogaus k\u016bne. Manoma, kad ciber\u017eol\u0117 yra labiausiai \u017einomas ir i\u0161tirtas augalas pasaulyje.<\/p>\n\n\n\n

      \u012erodyta, kad ciber\u017eol\u0117 veiksminga gydant kai kurias intensyviausias \u0161iandienos pasaul\u012f kamuojan\u010dias ligas, \u012fskaitant: artrit\u0105, v\u0117\u017e\u012f, diabet\u0105, i\u0161s\u0117tin\u0119 skleroz\u0119, ateroskleroz\u0119, Alzheimerio lig\u0105, \u017dIV\/AIDS, dirglum\u0105. \u010ciber\u017eol\u0117 veiksminga kai yra \u017earnyno sindromas, nevir\u0161kinimas, u\u017edegimas, spuogai, \u0161lapimo tak\u0173 infekcijos, inkst\u0173 infekcijos, tul\u017eies akmenlig\u0117, anemija, hemorojus, kepen\u0173 liga, edema, bronchitas, per\u0161alimas, galvos skausmai, konjunktyvitas, kar\u0161\u010diavimas, apsinuodijimas maistu, prasta kraujotaka ir pilvo skausmas.
      Ciber\u017eol\u0117 padeda subalansuoti moter\u0173 reprodukcin\u0119 ir laktacijos sistemas, o vyrams \u2013 valo ir gerina spermos sveikat\u0105. Ji vartojamas i\u0161orin\u0117ms opoms, kurios nereaguoja \u012f kitus gydymo b\u016bdus. D\u0117l daugyb\u0117s medicinini\u0173 tiksl\u0173 ir universalumo ciber\u017eol\u0117 yra viena i\u0161 svarbiausi\u0173 nat\u016brali\u0173 priemoni\u0173 kiekvienuose namuose.<\/p>\n\n\n\n

      Pus\u0117s arbatinio \u0161auk\u0161telio maltos ciber\u017eol\u0117s paprastai pakanka pagardinti l\u0119\u0161i\u0173, pupeli\u0173 patiekalus, ry\u017ei\u0173 ar gr\u016bdus patiekalus, sriubas, tro\u0161kinius, pada\u017eus, marinatus ir s\u016brymus.<\/p>\n\n\n\n

      Jei naudosite \u0161vie\u017eios ciber\u017eol\u0117s \u0161akn\u012f sutarkuokite arba smulkiai supjaustykite.
      <\/p>\n\n\n\n


      Pastaba*<\/p>\n\n\n\n

      Vartojant didel\u0117mis dozemis, tiek sausa, tiek \u0161vie\u017eia ciber\u017eol\u0117 gali sukelti vir\u0161kinimo trakto sutrikimus, tokius kaip pilvo p\u016btim\u0105, duj\u0173 susidarym\u0105 ir diskomfort\u0105 skrandyje.
      Ciber\u017eol\u0117s turi krauj\u0105 skystinan\u010di\u0173 savybi\u0173, taigi gali padidinti kraujavimo rizik\u0105 kai vartojama kartu su krauj\u0105 skystinan\u010diais vaistais.<\/p>\n\n\n\n

      Ciber\u017eol\u0117s arbata<\/em><\/u><\/em><\/p>\n\n\n\n

      Jei per\u0161alote, b\u016btinai pasiruo\u0161kite ciber\u017eol\u0117s arbatos puodel\u012f.
      Puodelyje i\u0161mai\u0161ykite \u00bd ar 1 arb.\u0161. maltos ciber\u017eol\u0117s, \u012fberkite \u017eiupsnel\u012f malt\u0173 juod\u0173j\u0173 pipir\u0173. \u012epilkite 1 puodel\u012f verdan\u010dio vandens.
      Ciber\u017eol\u0117 yra tirpi riebaluose, tod\u0117l prid\u0117jus la\u0161el\u012f medaus arba sveik\u0173 riebal\u0173 \u0161altini\u0173 (kaip kokos\u0173 aliejaus, ghi) pad\u0117s absorbuotis \u012f krauj\u0105.<\/p>\n\n\n\n

      Galite pasaldinti \u012fdedant saldiklio pagal skon\u012f.<\/p>\n\n\n\n

      5. Gvazdik\u0117<\/em><\/strong>liai<\/em><\/strong><\/em><\/p>\n\n\n\n

      Gvazdik\u0117lis, da\u017eniausiai \u017einomas d\u0117l savo naudojimo kaip prieskonis gaminant maist\u0105 ir ruo\u0161iant marinatus bei arbatas. Ta\u010diau \u0161is aromatingas, kvapnus prieskonis turi daug gydomojo potencialo ir buvo tradici\u0161kai naudojamas t\u016bkstan\u010dius met\u0173 viduri\u0173 p\u016btimui, skrand\u017eio dirglumui, pykinim\u0105, kar\u0161\u010diavim\u0105, infekcijas, gydant kosul\u012f. Gvazdik\u0117liai gerina vir\u0161kinim\u0105, skatindami ferment\u0173 sekrecij\u0105 ir didina vir\u0161kinimo motorik\u0105. Taip pat padeda kovoti su blogu burnos kvapu.<\/p>\n\n\n\n

      Gvazdik\u0117liai dera su ciber\u017eole, cinamonu, kuminu bei kalendra.<\/p>\n\n\n\n

      Gvazdik\u0117liai puikiai papildo chai arbatos prieskoni\u0173 mi\u0161in\u012f, tinka moli\u016bg\u0173 pyragui, kar\u0161tiems g\u0117rimams, gardina pikanti\u0161kus ry\u017ei\u0173 patiekalus, pada\u017eus, desertus.<\/p>\n\n\n\n

      6. Cinamonas<\/em><\/strong><\/strong><\/p>\n\n\n\n

      Cinamonas naudojamas \u012fvairiais b\u016bdais, siekiant subalansuoti vir\u0161kinim\u0105 ir nuraminti skrand\u012f. Cinamonas stiprina vir\u0161kinim\u0105 ir tuo pa\u010diu padeda detoksikuoti vir\u0161kinimo trakt\u0105, gerina absorbcij\u0105 ir padeda palaikyti sveik\u0105 cukraus kiek\u012f kraujyje.
      Kad \u0161iek tiek pagerintum\u0117te vir\u0161kinim\u0105, ry\u017eius ir dar\u017eoves galite pabarstyti malto cinamono milteliais, derinant juos su kitais prieskoniais, tokiais kaip imbieras, gvazdik\u0117liai, juodieji pipirai, \u0161afranas ir muskato rie\u0161utas.
      \u0160iltus g\u0117rimus papuo\u0161kite cinamonu. Cinamonas gerai dera su alternatyviais pieno g\u0117rimais, tokiais kaip migdol\u0173 pienas, anakard\u017ei\u0173 arba kokos\u0173 pienas.<\/p>\n\n\n\n

      Prid\u0117kite cinamono kaip prieskon\u012f \u012f m\u0117gstamus patiekalus: desertus, bandeles, arbat\u0105, kar\u012f ar pomidor\u0173 patiekalus. Patiekalai \u012fgaus nepakartojamos jaukios \u0161ilumos ir sukurs \u0161ventin\u0119 nuotaik\u0105, kai prid\u0117site cinamono.

      <\/p>\n\n\n\n

      7. Amla<\/em><\/strong><\/em><\/strong><\/p>\n\n\n\n

      Didel\u0119 nat\u016brali\u0173 antioksidant\u0173 ir vitamino C koncentracij\u0105 turinti amla yra galingas s\u0105jungininkas imuninei sistemai stiprinti, maitinti audinius ir \u0161velniai \u0161alinti toksinus.<\/p>\n\n\n\n

      \u0160io ma\u017eo \u017ealio vaisiaus nuostabios gydomosios savyb\u0117s apima vis\u0105 fiziologij\u0105, nuo galvos iki koj\u0173, nuo \u017earnyno iki smegen\u0173, nuo odos iki dant\u0173 ir plauk\u0173 \u2013 ir ne tik!<\/p>\n\n\n\n

      Kadangi amla turi penkis i\u0161 \u0161e\u0161i\u0173 skoni\u0173, kuriai tr\u016bksta tik s\u016braus skonio, ji pagerina vir\u0161kinim\u0105, gerina apetit\u0105 ir u\u017edega vir\u0161kinimo ugn\u012f, padeda pasisavinti maistines med\u017eiagas.<\/p>\n\n\n\n

      Amla milteli\u0173 dienos doz\u0117 yra 3-6 gramai, geriama su \u0161iltu vandeniu.<\/p>\n\n\n\n

      8. <\/em><\/strong>Kalendros <\/em><\/strong>s\u0117klos<\/em><\/strong><\/em><\/p>\n\n\n\n

      Istori\u0161kai ir tradici\u0161kai kalendra buvo naudojama vir\u0161kinimo trakto diskomfortui palengvinti.<\/p>\n\n\n\n

      Ajurvedoje naudojama kaip vaistinis augalas. Energeti\u0161kai, Ajurvedos terminais kalbant, kalendra laikoma ir \u0161ildan\u010dia, ir v\u0117sinan\u010dia \u017eole, priklausomai nuo naudojamos augalo dalies. Teigiama, kad lapai v\u0117sina ir i\u0161 j\u0173 galima pagaminti sultis arba kompres\u0105, naudojam\u0105 \u0161velniam odos dirginimui palengvinti, taip pat effektyviai pa\u0161alina toksinus i\u0161 m\u016bs\u0173 organizmo, netgi sunkiuosius metalus. S\u0117klos turi \u0161ildan\u010di\u0173 savybi\u0173, o tai gali pad\u0117ti vir\u0161kinimui,  pasisavinti maistines med\u017eiagas ir pad\u0117ti pa\u0161alinti toksinus.<\/p>\n\n\n\n

      9. <\/em><\/strong>Kumino s<\/em><\/strong>\u0117klos<\/em><\/strong><\/em><\/strong><\/p>\n\n\n\n

      Kumino s\u0117klos (Cuminum cyminum) yra viena geriausi\u0173 prieskoni\u0173, palaikan\u010di\u0173 sveik\u0105 vir\u0161kinim\u0105. Indijoje, jos sanskrito pavadinimas pa\u017eod\u017eiui rei\u0161kia \u201eskatina vir\u0161kinim\u0105\u201c. Kuminas ne tik suteikia maistui skon\u012f, bet ir skatina vir\u0161kinimo ugn\u012f, skatina sveik\u0105 maisting\u0173 med\u017eiag\u0173  pasisavinim\u0105 ir \u0161alina toksinus i\u0161 vir\u0161kinimo trakto. S\u0117klos taip pat da\u017enai kramtomos po valgio, kad pagerinti vir\u0161kinim\u0105 ir pa\u0161alinti maisto kvap\u0105.<\/p>\n\n\n\n

      Paruo\u0161imas<\/em><\/u><\/em><\/p>\n\n\n\n

      S\u0117klas lengvai paskrudinti ant keptuv\u0117s, kol \u0161velniai pakeis spalv\u0105 ir paskleis malon\u0173 aromat\u0105. Atau\u0161inti ir sumalti. Galima pagardinti sriubas, l\u0119\u0161i\u0173 patiekalus, humus\u0105, dar\u017eovi\u0173 u\u017etep\u0117les.<\/p>\n\n\n\n

      10. Pankoli\u0173 s\u0117klos<\/strong><\/strong><\/p>\n\n\n\n

      Pankolis yra labai naudingas vir\u0161kinimui. Jis veikia kaip bendras tonikas vir\u0161kinimo sistemai ir ypa\u010d tinka stiprinti vir\u0161kinimo ugn\u012f. Pavalgius galima pakramtyti kelet\u0105 pankoli\u0173 s\u0117kl\u0173, pad\u0117s vir\u0161kinti ir atgaivinti burnos kvap\u0105.<\/p>\n\n\n\n

      K<\/em>umino s<\/em>\u0117kl\u0173, kalendros s\u0117kl\u0173 ir pankoli\u0173 s\u0117kl\u0173 arbata:<\/em><\/u><\/em><\/p>\n\n\n\n

      Paimkite po 0,5 arbatin\u012f \u0161auk\u0161tel\u012f kumino s\u0117kl\u0173, kalendros s\u0117kl\u0173 ir pankoli\u0173 s\u0117kl\u0173.<\/p>\n\n\n\n

      Galima \u0161iek tiek patrai\u0161kyti s\u0117klas, ir pamirkykite 1 L \u0161ilto vandens bent 1 valand\u0105.<\/p>\n\n\n\n

      Tada u\u017evirinkite vanden\u012f su \u0161iais trimis ingredientais ir virkite ant ma\u017eos ugnies 10-15 minu\u010di\u0173 (priklausomai kokio stiprumo norite). Nepamir\u0161kite u\u017edengti puodo.<\/p>\n\n\n\n

      Leiskite atv\u0117sti 5\u201310 minu\u010di\u0173.<\/p>\n\n\n\n